Skip to main content

Op woe 22 feb, 15:00 schreef Inge Klein Gunnewiek

Met de pet rond - Boek op reis

Een gesprek met en over de toekomst voor onze boerenzonen en -dochters.

Ik weet nog goed het gevoel dat ik kreeg toen ik de eerste foto zag.

Een van de moeders van OBS ’t Waliën, de school waar ook mijn kinderen naar school gingen, deelde een foto van haar zoon. Die bleek dus afkomstig uit het initiatief “Met de pet rond”. Ik had natuurlijk al veel vaker foto’s van hem gezien: trots op de foto met hun mooiste koeien, wanneer het weer tijd was voor een show (Holland Holstein Show red.).

‘t Waliën ligt in het buitengebied van Winterswijk, waar ook mijn schoonouders en schoonzus en zwager en hun kinderen wonen op de voormalige boerderij. Een bedrijfsopvolger zat er voor hen destijds niet in, mijn man had andere plannen.

‘Ik las onlangs nog van een jongen uit Winterswijk, die toch maar een andere keuze had gemaakt voor zijn vervolgopleiding. Omdat hij geen toekomst zag in de agrarische sector.’

Mijn neefje, inmiddels 17, haalde vorig jaar zijn trekker rijbewijs. Hij wil graag het loonwerk in. Kan dat straks nog? Ik las onlangs nog van een jongen uit Winterswijk, die toch maar een andere keuze had gemaakt voor zijn vervolgopleiding. Omdat hij geen toekomst zag in de agrarische sector.

Het mooie van de foto (en bijbehorend verhaaltje) die ze deelde, was dat het bij mij direct sympathie opriep.

“Met de pet rond”, vind ik een prachtige manier om met elkaar het gesprek aan te gaan. Over die toekomst van de boer? Ja, maar het gaat veel verder natuurlijk. De boer is onlosmakelijk verbonden met ons landschap, met onze manier van leven in de Achterhoek. Ik kan me geen Achterhoek voorstellen zonder boeren. En dit boek kan een hele goede inleiding zijn op een goed gesprek. Een gesprek met en over de toekomst voor onze boerenzonen en -dochters.

Meer weten of het boek bestellen?

Bestel het boek

Het boek op reis

Deze week is het boek van “Met de pet rond” aan een avontuurlijke reis begonnen, kriskras door Nederland.

Inge Klein Gunnewiek – Kandidaat Provinciale Staten VVD, schreef de indrukken die de verhalen in het boek op haar maakten in dit reisverhaal.

Reisafspraken

Krijg jij een van de rondreizende boeken in handen dan hopen we dat het je veel leesplezier en fijne gespreksstof oplevert. Schrijf vervolgens jouw eigen verhaal en post dat op een van je socials en tag Met de pet rond. Daarna geef je het boek binnen een week door aan iemand buiten je eigen woonplaats. “Met de pet rond” is geen politiek statement of protest. Het is een positief initiatief met de mooie missie om meer onderling begrip en verbinding tussen platteland en stad te bewerkstelligen door mensen uit te nodigen niet over elkaar maar met elkaar in gesprek te gaan. Wij hopen dat de reisverhalen die jullie schrijven daar een belangrijke bijdrage aan mogen leveren.

By Sitework sitework.nl