Skip to main content

Op ma 30 jan, 09:28 schreef AchterhoekNieuws.nl

Boek met foto's en verhalen
boerenkinderen maakt emoties los

HAARLO/LOCHEM – ‘Met de pet rond’ is de titel van een boek met foto’s en verhalen van en over boerenkinderen. De Ruurlose fotografe Erika Klein Kranenbarg kwam op het idee toen haar eigen zoon (13) begon over zijn toekomst. Of die toekomst ligt op de boerderij van het gezin is de vraag. De platte pet van zijn opa stond hem alvast heel goed. Na een oproep meldden zich nog zo’n vijftig kinderen met hun eigen kijk op de toekomst. Erika ging letterlijk met de pet rond. Met de camera de boer op.

Door Henri Bruntink

Bedenkster Erika Klein Kranenbarg van ‘Met de pet rond’ naast Caroline van der Plas, die het eerste exemplaar in ontvangst nam . Foto: Jon Florijn

Het idee werd omarmd door Roy Amerongen en Mike Arends van Het Ontwerphuys en Buro feel in Lochem. Zij tekenden onder meer voor de vormgeving van het boek. Toen de handen ineengeslagen waren kwam van het een het ander. Het idee groeide uit tot wat de betrokkenen zelf ‘een warm initiatief’ noemen. Met een boek als positief podium én uitnodiging aan boeren, burgers en buitenlui – dus iedereen – om in gesprek te gaan.
Door mét elkaar te praten – en niet alleen over elkaar – leer je elkaar beter kennen en begrijpen, zo is de gedachte. Dat is volgens de initiatiefnemers hoognodig om tot meer begrip en verbinding tussen platteland en stad te komen.
Het Ontwerphuys uit Lochem wierp zich op als uitgever. En het is een mooi boek geworden. Met een hardcover, bijna tweehonderd pagina’s en mooie en vaak vertederende foto’s van kinderen van alle leeftijden. De teksten zijn geredigeerd door Margreet Jansen uit Borculo, die ook tekende voor het gedicht ‘Pet’.

Emoties

De kinderen met de platte pet en hun verhalen maken emoties los, zo bleek afgelopen vrijdag tijdens de presentatie op camping Veldzicht in Haarlo. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging (BBB). Zij was zichtbaar geëmotioneerd door de kinderen, de foto’s en, vooral, de verhalen. Ze classificeerde het boek meteen als historisch document dat ook een aantal decennia vanaf nu nog zal worden aangehaald. Een tijdsbeeld waardoor mensen zich, volgens Van der Plas, ooit zullen afvragen ‘wat wij onze boeren hebben aangedaan’. Haar emoties werden gedeeld door andere aanwezigen.

Uit deze reactie van de politica zou je kunnen afleiden dat de verhalen in ‘Met de pet rond’ slechts kommer en kwel uitstralen. Dat is niet het geval. Naast grote twijfel over en vrees voor de toekomst spreekt er ook hoop, levenslust en een soort van (boeren)nuchterheid uit de verhalen. Sommige kinderen die aan het woord komen zien zich wel boer worden. Nagedacht over hoe dat in de toekomst moet wordt er ook al, inclusief aandacht voor de natuur en lastige financiële aspecten. Een aantal geeft ook aan voor een toekomst buiten de agrarische wereld te kiezen.

Hele Achterhoek

Veel verhalen zijn opgeschreven door Erika Klein Kranenbarg nadat ze de boerengezinnen had bezocht. Andere teksten komen van de betrokkenen zelf. De contacten werden gelegd via een oproep op Facebook. Daarop meldden zich veel boerengezinnen met opgroeiende kinderen. Ze komen uit de hele Achterhoek, waaronder uit Lochem, Ruurlo, Borculo, Aalten, Winterswijk, Haarlo, Barchem, Mariënvelde, Groenlo, Eibergen, Geesteren, Hengelo, Vorden, Zelhem, Beltrum, Halle, Zieuwent en Vragender.

Dit bericht werd gepubliceerd door AchterhoekNieuws.nl

AchterhoekNieuws.nl
By Sitework sitework.nl