Skip to main content

Op 27 januari 2023 schreef Vee-en-gewas.nl

Boerenkinderen van nu centraal in Met de pet rond

Fotografe Erika Klein Kranenbarg heeft vrijdagmiddag vrijdag 27 januari haar boek ‘Met de pet rond’ officieel gepresenteerd. Dat gebeurde op boerderij Veldzicht in Haarlo waar de maakster zelf is opgegroeid. De belevingswereld van jonge boerenkinderen van nu staat in woord en beeld centraal in het boek.

Door Erik Kruisselbrink

Met de pet rond wil de lezer in 200 pagina’s ‘op een ongedwongen manier meenemen in het leven achter de staldeur van jonge boerenkinderen uit vijftig gezinnen’, zo valt in de begeleidende omschrijving van het boek te lezen. ‘Maar ook in de vragen en keuzes die zij in deze tijd hebben (of niet meer hebben) en hoe ze daarmee omgaan. Een toekomst als boer of als boerin… zit dat er voor hen nog in? En willen ze dat ook echt of zijn hun ouders misschien wel de laatste generatie die boert op de ‘oale’ grond en gaan zij hun eigen toekomst op een andere waardevolle manier invullen? Welke pet past hen nog wel en welke niet meer?’

Nadenken over later

De kinderen die door Klein Kranenbarg zijn gefotografeerd, nemen de lezer mee naar hun favoriete plek op de boerderij en vertellen op hun eigen manier hoe zij, hoe jong soms ook, nu al nadenken over later. „Het is onze ambitie om hun verhalen te delen, door er dit positieve podium aan te geven”, aldus Klein Kranenbarg met als mede-initiatiefnemers Het Ontwerphuys en Buro feel. „Maar zeer zeker ook een uitnodiging om samen in gesprek te gaan. Want als je elkaar kent, begrijp je elkaar een stuk beter.” De fotografe noemt zich bewust ‘mensenmens-fotograaf’. Ze probeert vooral de gevoelens en emoties van mensen op de gevoelige plaat vast te leggen in zowel vrolijke als verdrietige situaties. zowel

Oudershuis

De presentatie vond plaats in het ouderlijk huis van Erika Klein Kranenbarg (44) waar haar ouders en verder voorouders nog een melkveebedrijf runden. „Waar mijn familie nu nog woont en mijn opa de pet heeft gedragen”, aldus de schrijfster. Ze vertelt verder dat er ook bewust voor gekozen om het niet op het eigen melkveebedrijf – met 90 koeien – in het Ruurlose Broek te doen, waar zij nu met haar gezin woont. In totaal waren er namelijk 90 kinderen en 77 volwassenen voor de boekpresentatie uitgenodigd. „Mijn man Bert zou helemaal gek worden, omdat de koeien een week lang minder melk zouden geven, omdat ze van slag zouden zijn”, aldus de Klein Kranenbarg lachend.

13-jarige zoon

Erika en Bert zijn de ouders van de 13-jarige Loek en hij is eigenlijk de aanleiding voor het boek. Want hoe ziet voor hem de toekomst eruit als hij ook melkveehouder wil worden? „En de onzekerheid of dat later nog wel kan. En dan ben ik niet zo dat ik actie voer op de trekker maar aandacht voor het boerenleven vraag vanuit liefde. Ik wil de verbinding zoeken. Door beelden te laten zien van jonge boerenkinderen op het mooie platteland. En ook om die beelden te bewaren, want die dreigen we kwijt te raken.”

Overhandigen aan politici

Daarvan wil Klein Kranenbarg de politici in Den Haag ook het liefst persoonlijk overtuigen ze persoonlijk een boek aan te bieden. „Zowel rechts als links.” Naast een boek zijn er ook plannen met de foto’s een expositie in te richten. Maar wanneer de boekoverhandiging en expositie er komen, is nog niet gepland. „Ik wilde eerst de presentatie maar eens doen. Dat was al heel veel werk.”

De eerste oplage van het boek telt 500 exemplaren. Met de pet rond is te bestellen via deze link en zal vafaf half februari ook te koop in diverse winkels, die binnenkort bekend worden gemaakt.

Dit bericht werd gepubliceerd door Vee-en-gewas.nl

Vee-en-gewas.nl
By Sitework sitework.nl