Skip to main content

Op 27-01-23, 19:35 schreef Tubantia.nl

Huilende Caroline van der Plas (BBB) bij boekpresentatie: ‘Dit wordt over 50 jaar nog gelezen’

HAARLO – Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) houdt het niet meer droog bij het zien van het vrolijke grut dat met de pet van opa op het hoofd voor de camera van Erika Klein Kranenbarg poseert. Na haar succesvolle reportage van mensen in quarantaine tijdens de coronaperiode lijkt het nieuwste document ‘Met de pet rond’ van fotografe Klein Kranenbarg nog meer los te maken.

Door André Scheffers

Fotograaf Erika Klein Kranenbarg (rechts) uit Ruurlo bracht een fotoboek uit over de toekomst van de agrarische sector. Kamerlid Caroline van der Plas nam het eerste exemplaar in ontvangst. © Wouter de Wilde | WDW Foto’s

„We hadden dit wel een beetje voorzien”, laat campingeigenaar en oudere zus van de fotografe, Gina Klein Kranenbarg, weten.
Het nieuwe boek van Klein Kranenbarg heeft de toekomst van de agrarische sector als thema. Van der Plas is als voorvrouw van de Boer Burger Beweging uitgenodigd om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. „Ik vraag me echt af of je beseft dat dit prachtige boek een historisch document is. En dat meen ik uit de grond van m’n hart.”
De politica laat haar emoties de vrije loop en schaamt zich er geen seconde voor. De Ruurlose fotografe kan het compliment zichtbaar waarderen. De boodschap is kennelijk binnen gekomen en dat is de bedoeling.

Geschiedenis

Van der Plas: „Deze verhalen met boerengezinnen waarin ouders zich grote zorgen maken over de toekomst van hun kinderen symboliseren de toestand waarin boerenfamilies verkeren. Dit is een geschiedenisboek. Deze verhalen gaan over dertig, veertig, vijftig jaar nog steeds worden gelezen. En dan zullen er mensen zijn die zich dan afvragen wat we die boeren toen in hemelsnaam hebben aangedaan.”

En dan schiet Van der Plas op die camping in de middle of knowhere van Haarlo opnieuw vol. Ook in de zaal wordt het aanwezigen te veel. Klein Kranenbarg had niet kunnen bevroeden dat een reeks persoonlijke verhalen met bijbehorend beeld zoveel zou losmaken tijdens de presentatie. „Dit moet echt nog even landen. Dat het emotionele reacties oproept kan ik me voorstellen. Dat het deze impact zou hebben niet.”

Nieuwe generatie

De rondgang langs boerderijen met de opa-pet leverde een verzameling veelal vrolijke kinderen op als nieuwe generatie opvolgers. Wat meteen de vraag oproept of deze kinderen het boerenbedrijf van pappie en mammie ook daadwerkelijk kunnen overnemen. Klein Kranenbarg: „Want dat is de grootste zorg van agrarische gezinnen waar deze reportages over gaan. En dat is nogal wat.”

Binnenkort is ‘Met de pet rond’ te koop op nog nader te bepalen verkooplocaties.

Dit bericht werd gepubliceerd door Tubantia.nl

Tubantia.nl
By Sitework sitework.nl