Skip to main content

Op vr 10 maart, 11:52 schreef Regio8.nl

Tweede Kamer neemt boek over boerenkinderen in ontvangst

Fotograaf Erika Klein Kranenbarg uit Ruurlo heeft woensdag, samen met mede-initiatiefnemer Roy Amerongen uit Borculo en vier boerenkinderen, hun boek ‘Met De Pet Rond’ aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarmee zetten de initiatiefnemers een stap richting het verbinden van het platteland met de stad.

Door Serena Speet

“Vooral de kinderen vonden het heel spannend”, vertelt Erika over het bezoek aan Den Haag. “Maar de Kamerleden namen de tijd om met hen in gesprek te gaan, dat vond ik heel mooi om te zien.” Het boek is aangeboden aan zes Kamerleden van commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. BBB-voorzitter Caroline van der Plas, die het boek eerder in Haarlo in ontvangst nam, was aanwezig. Ook Anne-Marijke Podt van D66, Wybren van Haga van BVNL, VVD’er Thom van Campen, Derk Boswijk van CDA, ChristenUnie Kamerlid Pieter Grinwis en Roelof Bisschop van de SGP waren aanwezig om het boek in ontvangst te nemen. Naast de kinderen vonden ook de initiatiefnemers het een spannende dag. “Toen wij begonnen met het boek hadden we nooit gedacht dat dit tot stand kon komen”, vertelt Erika. “Maar het was wel een wens om in Den Haag te gaan verbinden en als dat lukt is dat natuurlijk heel gaaf.”

 

Het doel van Erika en Roy is om de kloof tussen het platteland en de stad kleiner te maken en wederzijds begrip te creĆ«ren. Door vijftig boeken naar de Tweede Kamer te brengen hebben zij naar eigen zeggen een belangrijke stap gezet richting dat doel. “Er wordt in Den Haag wel gezegd dat er onzekerheid is bij de boeren, maar lang niet iedereen beseft zich wat die onzekerheid doet met boerengezinnen”, vertelt Erika, die die twijfels zelf ziet bij haar zoon Loek. “Kinderen willen wel boer worden, maar er is onvoldoende perspectief en dat maakt ze onzeker.”

Gemeenteraad Berkelland

Het boek werd dinsdag tijdens de raadsvergadering ook aangeboden aan de gemeenteraad van Berkelland. “We willen verbinden en daar kan de gemeente Berkelland ook in ondersteunen”, reageert Erika. Burgemeester Joost van Oostrum draagt ‘Met de pet rond’ een warm hart toe en hoopt dat naast de onzekerheid van hun ouders ook de boerenkinderen vaker gezien worden: “Wat te vaak vergeten wordt is wat het betekent voor de jeugd. Voor onze jeugd.”

Verbinden aan de keukentafel

‘Met de pet rond’ moet volgens Erika op zo veel mogelijk keukentafels komen te liggen. Daarnaast zijn ze bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal voor basis- en middelbare scholen en zijn er plannen voor een expositie die door het hele land zal trekken. “En we gaan met de kinderen uit het boek en Tweede Kamerleden van zoveel mogelijk partijen in gesprek”, vertelt de fotograaf. “Een aantal Kamerleden hebben de uitnodiging al geaccepteerd”

Dit bericht werd gepubliceerd door Regio8.nl

Regio8.nl
By Sitework sitework.nl